Tamil GK

Tamil Nadu GK Question 01: What is the rank of Tamil Nadu among Indian states in terms of area?

A. Fifth

B. Seventh

D. Ninth

D. Eleventh

Show/Hide Buttons
Ans: D eleventh
Tamil Nadu ranks 11th among Indian states in terms of area. Tamil Nadu has an approximate area of 130,058 square kilometers.

Tamil Nadu GK Question 02: In which year the Madras State was renamed as Tamil Nadu?

a 1956

b 1961

c 1966

d 1969

Show/Hide Buttons
Ans: 1969
The Madras State was renamed Tamil Nadu on January 14, 1969. The renaming of the Madras State to Tamil Nadu in 1969 was a significant step towards linguistic and regional identity. The change reflected the aspirations of the people of the state to have a name that better represented their Tamil heritage and cultural identity.

Tamil Nadu GK Question 03: Which festival is celebrated in north India when Pongal is celebrated in Tamil Nadu?

a Holi

b Makar Sankranti

c Diwali

d Baishaki

Show/Hide Buttons
Ans: Makar Sankranti
Makar Sankranti and Pongal are both harvest festivals celebrated in India, albeit in different regions and with some variations in traditions and names.

Tamil Nadu GK Question 04: Which one is recognized as state fruit in Tamil Nadu?

a Jackfruit

b Mango

c Banana

d Orange

Show/Hide Buttons
Ans: Jackfruit
The official Tamil Nadu state fruit name is Jackfruit. It is one of the largest fruits in India and is native to the Western Ghats of the country. The flesh of Jackfruit is consumed as curries and boiled forms, while the flesh can be eaten directly as a fruit when it is fully ripe.

Tamil Nadu GK Question 05: Which City is known as the Rice Bowl of Tamil Nadu ?

a Chennai

b Tuticorin

c Thanjavur

d Ennore

Show/Hide Buttons
Ans: Thanjavur
Thanjavur, located in the Cauvery Delta region of Tamil Nadu, is often referred to as the “Rice Bowl” of the state due to its significant contribution to rice cultivation. The combination of favorable geographical conditions, historical agricultural practices, diverse rice varieties, and economic significance has earned Thanjavur the title of the “Rice Bowl” of Tamil Nadu.

Tamil Nadu GK Question 06: How many UNESCO World Heritage Sites are located in Tamilnadu?

a 5

b 6

c 4

d 11

Show/Hide Buttons
Ans: 4
Tamil Nadu has four UNESCO World Heritage Sites: Group of Monuments at Mahabalipuram Great Living Chola Temples (Thanjavur, Gangaikonda Cholapuram, Darasuram) Nilgiri Mountain Railway

Tamil Nadu GK Question 07: Which of the following was another name of Pallava King Narasimhavarman-I?

a Mamalla

b Mahedravarman

c Apapar

d None of the above

Show/Hide Buttons
Ans:a Mamalla
Explanation: Another name for the Pallava King Narasimhavarman I is “Mamalla.” He is often referred to as Mamalla, meaning “great wrestler,” and the city of Mahabalipuram (Mamallapuram) is named after him

Tamil Nadu GK Question 08: Which one is the largest district by population in Tamilnadu?

a Salem

b Vellore

c Tiruvannamalai

d Chennai

Show/Hide Buttons
Ans: Chennai
TThe largest district by population in Tamil Nadu is Chennai district, which is also the state capital.As of the latest available data, the population of Chennai, the capital city of Tamil Nadu, is estimated to be around 10 million people

Tamil Nadu GK Question 09: Among India, Sri Lanka, Singapore, Malaysia, Indonesia & Myanmar , which are the countries which have provided official status to Tamil Language ?

a India, Sri Lanka, Singapore, Malaysia, Indonesia

b India, Sri Lanka, Singapore, Malaysia

c India, Sri Lanka, Singapore

d India and Malaysia

Show/Hide Buttons
Ans: C India, Sri Lanka, Singapore
Tamil has official status or recognition in India, Sri Lanka, Singapore, Malaysia, and Mauritius.

Tamil Nadu GK Question 10: Meenakshi Amman Temple is located in the bank of the river?

a Kaveri River

b Cheyyar River

c Bhavani River

d Vaigai River

Show/Hide Buttons
Ans: d Vaigai River,
The Meenakshi Amman Temple is located on the bank of the Vaigai River in the city of Madurai, Tamil Nadu, India.

Tamil Nadu GK Question 11: Which of the following city of Tamil Nadu is known as world’s largest producer and most important trading center of turmeric in Asia?

a Athoor

b Karaikudi

c Thanjavur

d Erode

Ans: D Erode

Show/Hide Buttons
Ans: d Erode
Erode, a city located in the western part of Tamil Nadu, India, is renowned as the world’s largest producer and a significant trading center for turmeric in Asia.

Question: Which temple has the longest corridor in India?

a Ramanathaswamy Temple

b Meenakshi Sundareswarar

c Brihadeeswarar Temple

d Kapaleeshwarar Temple

Ans: A Ramanathaswamy Temple

Question: In which of the famous temple of Tamil Nadu, Shiva is worshipped as “Natraja”?

a Madurai

b Tanjore

c Chidambaram

d None of the above

Ans: C Chidambaram

Question: The Hindu newspaper was founded in the year?

a 1872

b 1878

c 1884

d 1890

Ans: B 1878

Question: Which among the following is the most important work of Tamil Literature of Sangam Period (sometimes also referred as Bible of the Tamil land)?

a Thirukkural

b Purananuru

c Malaipatukatam

d None of the above

Ans: A Thirukkural

Question: Who was appointed as the first Nawab of the Carnatic or Nawab of Arcot by Aurangzeb?

a Dost Ali Khan

b Daud Khan Panni

c Sa’adatullah Khan I

d Zulfiqar Khan Nusrat Jung

Ans: D Zulfiqar Khan Nusrat Jung

Question: Which Industry flourishes in Coimbatore-Tiruppur belt in Tamil Nadu?

a Stone Carvings

b Textiles

c Leather

d Bamboo

Ans: B Textiles

Question: Who was the first Thanjavur Nayak King?

a Alagiri Nayak

b Raghunatha Nayak

c Achuthappa Nayak

d Chevvappa Nayak

Ans: D Chevvappa Nayak

Question: In which year legislative council of Tamilnadu was abolished?

a 1983

b 1985

c 1986

d 1987

Ans: C 1986

Question: In which year Malik Kafur invades Pandiya country and attacks Madurai?

a 1303

b 1308

c 1311

d 1316

Ans: C 1311

Question: Which Chola King assumed the title “Kadaram Kondan”?

a Raja Raja I

b Rajendra I

c Aditya I

d Virarajendra

Ans: B Rajendra I

Question: Who had written the epic “Cīvaka Cintāmai?

a Natakuptanar

b Tirutakkatevar

c Ilango Adigal

d Sīthalai Sāttanār

Ans: B Tirutakkatevar

Question: In which epic, Kannagi is a legendary woman who forms the central character?

a Manimekalai

b Valayapathi

c Silapathikaram

d Kundalakesi

Ans: C Silapathikaram

Question: Who wrote the first Tamil novel “Prathapa Mudaliar Charithram” in 1879?

a Bharathidasan

b Subramania Bharati

c V. O. Chidambaram Pillai

d Mayavaram Vedanayagam Pillai

Ans: D Mayavaram Vedanayagam Pillai

Question: A group of 5 Monolithic rock cut shrines at Mahabalipuram were excavated during the rule of the Pallava King?

a Simhavishnu

b Mahendravarman I

c Narasimhavarman I

d Nandivarman II

Ans: C Narasimhavarman I

Question: Tamil Nadu is a major producer of?

a Sunflower

b Onion

c Cotton

d Sugarcane

Ans: D Sugarcane

Question: The Rapid Transit System in Tamil Nadu is located in?

a Salem

b Trichy

c Chennai

d Thanjavur

Ans: C Chennai

Question: Which one is the longest river in Tamil Nadu?

a Kaveri

b Bhavani

c Thamirabarani

d Cheyyar

Ans: A Kaveri

Question: Botanical Survey of India is located in Tamil Nadu at?

a Chennai

b Madurai

c Coimbatore

d Salem

Ans: C Coimbatore

Question: The first ruler of the Chola dynasty who kept strong navy was?

a Rajaraja the Great

b Rajendra I

c Rajadhiraja I

d Rajendra II

Ans: B Rajendra I

Question: Tirupur is located on the banks of river

a Bhavani

b Noyyal

c Periyar

d Palar

Ans: B Noyyal

Question: The first verse drama (opera) in Tamil is?

a Harichandra Natakam

b Nandan Charitram

c Shakuntala Natakam

d Savitri Natakam

Ans: A Harichandra Natakam

Question: Who was the first Chief Minister after it was renamed as Tamil Nadu?

a M. Karunanidhi

b C. N. Annadurai

c M. G. Ramachandran

d Janaki Ramachandran

Ans: B C. N. Annadurai

Question: Total number of districts in Tamilnadu?

a 28

b 32

c 34

d 38

Ans: B 32

Question: On which day of the Pongal, the Jallikattu bull fight was played?

a Bhogi

b Thai Pongal

c Maatu Pongal

d Kaanum Pongal

Ans: C Maatu Pongal

Question: The first silent Tamil movie Keechaka Vadham was released in the year?

a 1914

b 1915

c 1918

d 1921

Ans: C 1918

Question: Which Nayak King wrote the Sanskrit plays Sangita Sudha and Bharatha Sudha?

a Raghunatha Nayak

b Sevappa Nayak

c Achuthappa Nayak

d Vijaya Raghava Nayak

Ans: A Raghunatha Nayak

Question: Who had written the earliest version of Ramayana in the Tamil language known as “Ramavataram”?

a Kambar

b Ottakuttan

c Jayamkondar

d Amirtasagara

Ans: A Kambar

Question: The first regular newspaper in Tamil “Swadesamitran” was released in the year?

a 1882

b 1883

c 1884

d 1885

Ans: A 1882

Question: In which year seats were reserved for women in local bodies in Tamil Nadu?

a 1991

b 1993

c 1994

d 1996

Ans: C 1994

Question: Total geographical area of Tamil Nadu is?

a 1,30,955 sq. km

b 1,30,058 sq. km

c 1,28,055 sq. km

d 1,40,033 sq. km

Ans: B 1,30,058 sq. km

Question: The Pandyan king who consolidated and expanded the Pandya kingdom up to Kaveri was?

a Sendan Cheliyan

b Sundara Pandyan

c Koon Pandyan

d Kadunkon

Ans: B Sundara Pandyan

Question: The chief features of the temples constructed by the Cholas were their?

a Gopuras

b Massive pillars

c Assembly halls for the devotees

d Vimanas

Ans: D Vimanas

Question: Which one is the longest ruling dynasties in Tamilnadu

a Pandyan Dynasty

b Chola Dynasty

c Chera Dynasty

d Satavahana Dynasty

Ans: B Chola Dynasty

Question: Which one is the largest district by area wise in Tamilnadu?

a Viluppuram

b Tiruvannamalai

c Tirupur

d Pudukkottai

Ans: A Viluppuram

Question: Which one is the first regular newspaper in Tamil language?

a The Hindu

b Bharat Devi

c Swadesamitran

d Dina Thanthi

Ans: C Swadesamitran

Question: Who is the founder of the Nayak dynasty of Madurai?

a Tirumala Nayak

b Viswanatha Nayak

c Chokkanatha Nayak

d Muttu Krishnappa Nayak

Ans: B Viswanatha Nayak

Question: The Battle of Takkolam was fought in the year?

a 949 CE

b 952 CE

c 954 CE

d 957 CE

Ans: A 949 CE

Question: Out of the five great epics of Tamil literature, how many are attributed to Tamil Jains?

a 2

b 3

c 4

d 5

Ans: B 3

Question: According to Megasthenes, the Pandya Kingdom was famous for

a Silk

b Bronze

c Pearls

d Weapons

Ans: C Pearls

Question: Which queen is also known as Veeramangai (brave women)?

a Jakkamma

b Vellai Natchiyar

c Muthayee Ammal

1.Chief Minister of Tamil Nadu?

  • K. Palaniswami
  • C. Vidyasagar Rao.
  • Pannir Selvam
  • None of the above

 Answer: : A. K. Palaniswami

Attempt a Free GK Quizz Here!

2. Name the state fruit in Tamil Nadu?

  • Orange
  • Jackfruit
  • Mango
  • Banana

 Answer:  JACKFRUIT

3. Name the largest district in Tamil Nadu by population?

  • Vellore
  • Tiruvannamalai
  • Salem
  • Chennai

 Answer: CHENNAI

4. The founding year of the Hindu newspaper?

  • 1872
  • 1878
  • 1884
  • 1890

 Answer: 1878

5. The name Madras was officially changed to Chennai in which year?

  • 1995
  • 2005
  • 1998
  • 2014

 Answer: 1995

6. Who is the first Indian to sit as a judge of the Madras High Court?

  • P. V. Rajamannar
  • T. Muthuswamy Iyer
  • Sir S. Subramania Iyer
  • V. T. Krishnamachari

 Answer: SIR. S SUBRAMANIA IYER

7. How many Loksabha Constituencies are there in Tamil Nadu?

  • 36
  • 39
  • 42
  • 25

 Answer: 39

8. How many districts are there in Tamil Nadu in 1956?

  • 20
  • 24
  • 19
  • 13

 Answer: 13

9. Name the founder of AIADMK?

  • M G Ramachandran
  • J Jayalalithaa
  • C Annadurai
  • None of the above

 Answer: M. G RAMACHANDRAN

10. The largest city in Knitwear exporter?

  • Coimbatore
  • Andipatti
  • Salem
  • Tirupur

 Answer: TIRUPUR

11. Name the strait which separates Tamil Nadu from Sri Lanka?

  • Cook
  • Torres
  • Davis
  • Palk

 Answer: PALK

12. Name the party which came to power in Tamil Nadu in 1967?

  • TDP
  • CPI
  • DMK
  • PWP

 Answer: DMK

Now try answering some for yourself and try discovering the answers if you are confused.

Click Here to Attempt more Free GK and Current Affairs questions!

13. Name the article which deals with the structure of the Tamil Nadu Public Service Commission?

  • Articles 317 to 318
  • Articles 316 to 319
  • Article 316 to 319
  • Article 320 to 321

14. Chief Minister has launched Solar Powered Green House Scheme (CMSPGHS) aiming at whom?

  • For the benefit of the poor in urban areas
  • The benefit of the poor in semi-urban areas
  • For the benefit of poor rural areas
  • None of the above

15. Name the largest district in Tamil Nadu by area?

  • Pudukkottai
  • Viluppuram
  • Tirupur
  • Tiruvannamalai

16. Name the smallest district in Tamil Nadu by area?

  • Villupuram
  • Chennai
  • Salem
  • Erode

Try the Latest GK Questions and Answers here!

17. How many International Airports are there in Tamil Nadu?

  • 2
  • 3
  • 4
  • 1

18. Which is the HDI Rank of Tamil Nadu?

  • 6th
  • 15th
  • 3rd
  • None of the above

19. Number of Rajya Sabha seats available in Tamil Nadu?

  • 26
  • 24
  • 35
  • 18

20. The eastern water body of Tamil Nadu?

  • Gulf of Cambay
  • Bay of Bengal
  • Arabian Sea
  • Gulf of Kutch

d Velu Nachiyar

Ans: D Velu Nachiyar

Question: Mullaperiyar dispute is between Tamilnadu and?

a Karnataka

b Odisha

c kerala

d Andhra Pradesh

Ans: C kerala

Question: Which place is known for windmills?

a Muppandal

b Tirupur

c Nanguneri

d None of these

Ans: A Muppandal

Question: The Kailasanath temple at Kanchipuram was built by?

a Nandivarman II

b Mahendravarman I

c Narasimhavarman II

d Dandivarman

Ans: C Narasimhavarman II

1. In which district Kudankulam Nuclear Power Plant is situated ?

  1. Selam
  2. Tirunelveli
  3. Trichy
  4. Madurai

Answer: Tirunelveli

2. Which temple has the longest corridor in India ?

  1. Brihadeeswarar Temple
  2. Ramanathaswamy Temple
  3. Meenakshi Sundareswarar
  4. Kapaleeshwarar Temple

Answer: Ramanathaswamy Temple

3. What is the capital of Tamilnadu ?

  1. Trichy
  2. Coimbatore
  3. Madurai
  4. Chennai

Answer: Chennai

4. What is the state tree of Tamilnadu ?

  1. Neem tree
  2. Mango tree
  3. Palm tree
  4. Pappaya tree

Answer: Palm tree

5. Where is Gulf of Mannar Marine National Park is situated ?

  1. Rameswaram
  2. Thoothukudi
  3. Vedandhangal
  4. Kanyakumari

Answer: Thoothukudi

6. What is the official language of Tamilnadu ?

  1. Telungu
  2. Kannadam
  3. Malayalam
  4. Tamil

Answer: Tamil

7. Which one is the largest district by area wise in Tamilnadu ?

  1. Coimbatore
  2. Chennai
  3. Madurai
  4. Namaakal

Answer: Coimbatore

8. Meenakshi Amman Temple is located in the bank of the river ?

  1. Pennaiyar River
  2. Krishna River
  3. Vaigai River
  4. Kaveri River

Answer: Vaigai River

9. Which city of called as Manchester of South India ?

  1. Kodaikkanal
  2. Coimbatore
  3. Chennai
  4. Ooty

Answer: Coimbatore

10. How many districts in Tamilnadu ?

  1. 38
  2. 32
  3. 35
  4. 37

Answer: 38

11. In which district Madras Atomic Power Station is situated ?

  1. Chennai
  2. Coimbatore
  3. Kancheepuram
  4. Ariyalur

Answer: Kancheepuram

12. On which day of the Pongal, the Jallikattu bull fight was played ?

  1. Maatu Pongal
  2. Kaanum Pongal
  3. Bhogi
  4. Thai Pongal

Answer: Maatu Pongal

13. How many number of Parliamentary constituency of Tamilnadu ?

  1. 39
  2. 30
  3. 33
  4. 35

Answer: 39

14. Where is Kalakkad Mundanthurai Tiger Reserve is situated ?

  1. Erode
  2. Tirunelveli
  3. Chennai
  4. Nilagiri

Answer: Tirunelveli

15. Who is the first state chief minister of Tamil Nadu ?

  1. K. Kamaraj
  2. C. N. Annadurai
  3. C. Rajagopalachari
  4. S. Kumaraswamy Raja

Answer: S. Kumaraswamy Raja

16. Who is the frist state first governor of Tamilnadu ?

  1. Sri Prakasa
  2. Sardar Ujjal Singh
  3. Maharaja Sir Krishna Kumarasinhji Bhavsinhji
  4. A. J. John, Anaparambil

Answer: Sardar Ujjal Singh

17. What is the state fruit of Tamilnadu ?

  1. Graps
  2. Apple
  3. Banana
  4. Jackfruit

Answer: Jackfruit

18. What is the state flower of Tamilnadu ?

  1. Rose
  2. Gloriosa lily
  3. Jasmine
  4. Lotous

Answer: Gloriosa lily

19. How many number of assembly constituency of Tamilnadu ?

  1. 234
  2. 250
  3. 210
  4. 235

Answer: 234

20. Tamil Nadu is a major producer of ?

  1. Sunflower
  2. Onion
  3. Cotton
  4. Sugarcane

Answer: Sugarcane

21. Which is the biggest fort in Tamil Nadu?

  1. Vellore Fort
  2. Gingee Fort
  3. Fort St George
  4. Dindigul Fort

Answer: Vellore Fort

22. In which hill is the Killyur waterfall located ?

  1. Agathiyar
  2. Shervaroy
  3.  Niligiris
  4. Kodaikanal

Answer: Shervaroy

23. Which city of called as Healthcare Capital of India ?

  1. Trichy
  2. Chennai
  3. Salem
  4. Madurai

Answer: Chennai

24. Who captured Gingee Fort?

  1. Chhatrapati Shivaji
  2. Nizam al-Mulk
  3. Mughal general Zulfiqar Khan
  4. Asad Khan

Answer: Mughal general Zulfiqar Khan

25. Tirupur Kumaran died in the year ?

  1. 1935
  2. 1932
  3. 1928
  4. 1930

Answer: 1932

26. Where is Indira Gandhi National Park is situated ?

  1. Namakkal
  2. Sivagangai
  3. Pollachi
  4. Karur

Answer: Pollachi

27. Udayagiri Fort is located in ?

  1. Namakkal
  2. Selam
  3. Erode
  4. Kanniyakumari

Answer: Kanniyakumari

28. Gingee Fort controlled by ?

  1. Bijapur Sultanate
  2. Ananda Kone Dynasty
  3. Ananda kon
  4. None of these

Answer: Ananda Kone Dynasty

29. Who was first translated Mahabharata into Tamil ?

  1. Bharavi
  2. Kamban
  3. Perundevanar
  4. Sundaramurthi

Answer: Perundevanar

30. Where is Anaimalai Wildlife Sanctuary is situated ?

  1. Madurai
  2. Karur
  3. Selam
  4. Coimbatore

Answer: Coimbatore

Leave a Comment